Ana sayfa Arama Motorları 6 Çok Kullanışlı Google Analytics SEO Raporu

6 Çok Kullanışlı Google Analytics SEO Raporu

13
0

Google Analytics’te SEO Raporları Oluşturma

Değerli anahtar kelime verilerini göstermediği için Google Analytics’in değerini kaybettiğini düşünenler olabilir. Ancak Google Analytics hala en iyi SEO ölçme araçlarından biridir. Ancak nereye bakacağınızı ve hangi raporları nasıl oluşturup, kullanacağınızı bilmelisiniz.

Bu makalede size Google Analytics’te altı basit, ancak etkili SEO raporu oluşturmayı ve bunları nasıl kullanacağınızı göstereceğim.

1. Özel Bir Uyarı veya SEO Kontrol Paneli Oluşturma

Google, algoritmalarını sürekli olarak güncelliyor. Bu yüzden muhtemelen sitenizin arama trafiğinde dalgalanmalar olacaktır. Bu algoritma güncellemeleri sitenizi şimdi veya daha sonra etkileyecektir.

Bu nedenle, bir güncellemenin etkisini tersine çevirmek için bildirim almak en iyisidir!

Neyse ki, Google Analytics‘te, Analytics raporunuzda ani ve dramatik değişiklikler olması halinde harekete geçmenize olanak tanıyacak özel bir uyarı ayarlayabilirsiniz.

Örneğin, arama trafiğinde büyük bir azalma yaşarsanız, değişiklikleri analiz eden özel bir uyarı oluşturabilirsiniz.

Özel bir uyarı oluşturmak için soldaki görev çubuğundan “Yönetici” yi seçin.

1. Adım

Buradan “Özel Uyarılar“ı tıklayın.

2. Adım

Adından “+Yeni Uyarı“ya tıklayın.

3. Adım

Bunu yaptıktan sonra ayarlarınızı aşağıdaki resimle eşleşecek şekilde yapılandırın. Bundan sonra, “Uyarı Kaydet“i tıklayın. (Tabi siz kendinize özel ayarlar da seçebilirsiniz.)

4. Adım

Özel uyarılar kadar faydalı olabilecek özel bir SEO kontrol paneli de ayarlayabilirsiniz. Özel bir SEO gösterge tablosu, önemli SEO istatistiklerinin özet olarak tek bir yerde verir ve size ciddi şekilde zaman kazandırabilir.

Aşağıda, özel bir SEO gösterge tablosunun nasıl görünebileceğine ilişkin bir örnek var.

İşte burada yapılandırılmış bir SEO kontrol paneli var. Bunu kullanmak isterseniz tek yapmanız gereken bunu içeriye aktarmak. Lütfen tıklayınız.

Google Analytics ekranınız açık olsun Karşınıza aşağıdaki gibi ekran gelecek,  görünümden sitenizi seçin ve panonuz mevcut verileri kullanarak hazır hale gelecek.

SEO Dashboard

Şimdi de, düşük performans gösteren sayfalarınıza yapacağınız SEO çalışmaları için Google Analytics’te yapmanız gerekenleri görelim.

2. Trafiği Düşük Sayfalarınızı İyileştirmek

Kaliteli içerik oluşturmak ve arama sonuçlarında tutunmak giderek daha zor hale geliyor. Blog yazarları yazıları için hiç olmadığı kadar çok zaman harcıyor.

Unbounce, yeni yayınlanmış içerik girmeye iki hafta ara verdiğini ve bu süre zarfında, eski içeriklerine geri dönerek geliştirme yaptıklarını yazdılar. Sonuç?

En çok trafik alan 17 yazılarından %275 daha fazla dönüşüm/trafik elde ettiler!

Bu muazzamn bir rakam. Peki öyleyse, bizler de aynısını yapamaz mıyız? Elbette yapabiliriz. Yine adım adım gidelim.

Edinme“nin altındaki “Search Console” düğmesine tıklıyoruz. (Search Console’u entegre etmeniz gerektiğini unutmayın.)

Daha sonra, “Search Console” bölümünün altında “Sorgular” düğmesini arayın. Bu size bir Arama Sorguları Raporunu gösterecektir.

1. Adım

Büyük ihtimalle sorgularınızın çoğunda “not provided” veya “other” göreceksiniz. Fakat, en çok trafiği getiren geri kalan sorgular bu seçeneğin altında.

En sağda, bu arama sorgularının her biri için sayfalarınızın tam olarak sıralamasını/konumunu görebilirsiniz.

Google Analytics Sorgular Ekranı

Elbette herhangi bir Google aramasının birinci sayfasındaki sonuçlar 2., 3. ve 4. sayfadaki sonuçlardan daha fazla tıklama alacaktır.

Arama motorunu kullananlar, birinci sayfadaki sonuçların genellikle daha kaliteli, daha bilgilendirici ve diğer sayfalardaki sonuçlardan daha güvenilir olduğunu varsayıyor.

İyi haber şu ki sıralamayı değiştirmek için bir şeyler yapabilirsiniz. Öncelikle “gelişmiş” seçeneğini tıklayın.

“Gelişmiş” Seçeneği

Buradan “Edinme“nin altındaki “Ortalama Konum“u 10’dan büyük olacak şekilde ayarlayın.

Ortalama Konum Ayarları

Sonuçları kaydedin, artık performansı düşük sayfaları bulmak, trafiği düşük sayfalarınızın hitini arttırmak için nereye bakacağınızı bildiğinize göre harekete geçebilirsiniz.

Bir sonraki adım, SEO çalışmaları yaparak bu sayfaları daha üst sıraya yerleştirmektir.

3. Hangi SEO Çalışmasının Etkili veya Etkisiz Olduğunu Anlamak için Google Analytics’e Not Ekleyin

Bildiğiniz gibi SEO çalışmaları bir süreç gerektiriyor. Öyle ki aylarca ciddi takip ve çalışma yaptıktan sonra SEO çalışmalarının meyvesini alabiliyorsunuz. Bazen o kadar çok hamle yapılıyor ki, acaba hangi SEO çalışmasının ne kadar etkisi oldu diye tespit edebilmek son derece güç oluyor. İşte bu noktada bize yardımcı olabilecek bir şey var: Google Analytics’e açıklama eklemek!

İlk olarak kırmızı çerçeve içerisindeki “aşağı ok” işaretine tıklıyoruz.

1. Adım

Ardından sağ tarafta bulunan “Yeni Not Oluştur” yazısına tıkladıktan sonra bize bir açılan not alanına istediğimiz notu girebiliriz.

2. Adım

Bu, başarılı SEO hamlelerini çoğaltmak için çok kullanışlı olacaktır. Ek açıklamalarınızı bir SEO günlüğü olarak düşünebilirsiniz.

4. Trafiği En Çok Dönüşüm Sağlayan Sayfalara Yönlendirin

SEO’nun ana hedeflerinden birisi, dönüşümü arttırmaktır. Dünya çapında SEO uzmanlarının da belirttiği şey dönüşümü arttırmanın en kolay yolu, insanları en iyi dönüşüm sağlanan sayfalara yönlendirmek!

Bu kestirmenin en zor kısmı hangi sayfaların en iyi dönüşüm sağladığını tespit etmektir. Bundan sonra hyper link (site içi linkleme, adresleme) yöntemi ile onları sitenizde gezmeye zorlayabilirsiniz. Hadi şimdi bu sayfaları tespit edelim.

Google Analytics’te, “Dönüşümler” bölümüne gidin. “Hedefler” in altında “Ters Hedef Yolu” nu seçin.

Dönüşümler Menüsü

Karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa çıkacak. Bu sayfa üzerinden ziyaretçilerinizin veya müşterilerinizin yürüdüğü sayfa adımlarını sıklık derecesine göre görebilirsiniz.

Google Analytics Ters Hedef Yolu

Satış yönlü bir web sitesi ise konumuz teşekkür veya onay sayfaları en solda yer alacaktır.  En sağda açılış sayfaları ve dönüşüm yolunu gösteren sayfalar görünecektir.

İşte bu en çok trafik alan ve insanları dönüşüm yoluna sokan sayfalara dahili bağlantılar ekleyin. Hepsi bu kadar. Eliniz biraz daha güçlendi.

Şimdi de sayfalarımızı arama sonuçlarına uygun hale gelecek şekilde geliştirmeye geçelim.

5. Sayfalarımızı Arama Sonuçlarına Göre İyileştirmek 

Site çapındaki hemen çıkma oranları, neler olduğuna dair bize çok şey anlatmaz. Bu yüzden gerçeklerin tam bağlamını anlamak için biraz daha derine inmeliyiz. Birçok kişi arama sonuçlarında yükselmek için SEO uyumlu makaleler yazıyor veya yazdırıyor. Fakat başarıyı yakalamak için bu yeterli değil! Hala o sayfalarda iyileştirme yapmamız gerekiyor. Bunun için Google Analytics‘te kötü sayfalarımızı bir görelim.

Google Analytics’te “Davranış” bölümüne gidin. “Site İçeriği“nin altında, “Tüm Sayfalar“ı tıklayın.

Google Analytics Davranış Menüsü

Yine, “gelişmiş” düğmesini tıklayın. Ardından, “Kaynak/Araç“ı seçin ve “google / organic” yazıp uygula deyin.

Google Analytics Davranış Menüsü- Organik Trafik

Bu filtrenin amacı, organik arama sonuçlarına göre google’da en iyi ve en kötü performans gösteren sayfalara bakmaktır. Bu şekilde, ücretli reklam sonuçları sonuçlara dahil olmayacaktır.

Burada sağ tarafta “Hemen Çıkma Oranı” ve yüzdelerini görebilirsiniz.

Google Analytics Davranış Menüsü- Hemen Çıkma Oranları
Google Analytics Davranış Menüsü- Hemen Çıkma Oranları

İlgilenmeniz gereken sayfalar hemen çıkma oranının çok yüksek olduğu sayfalardır. Bu, sayfanızla ilgili bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelir. Örneğin içerik arama amacına uygun olmayabilir veya eski, alakasız, güdük bilgi içeren, mobil cihaz dostu olmayan…vb durumlar olabilir.

Bazı testler, SEO çalışmaları uygulamanız, değişiklikler yapmanız ve bu sayfaları optimize etmede ve geliştirmede çalışmanız gerekiyor. Çalışın ve sayfalarınızın performansını yükseltin. 🙂

6. Açılış Sayfası Raporlarını Analiz Ederek Gösterim ve Tıklama Oranını Artırın

Arama motoru sonuçlarından gelen organik ziyaretçilerinizin, geldiği açılış sayfalarını analiz edebilirsiniz.

Edinme” menüsünün altındaki “Search Console” seçeneğini tıklayarak “Açılış Sayfaları” seçimini bulun.

Google Analytics Edinme Menüsü- Açılış Sayfaları

Organik açılış sayfaları raporunuzu analiz edersek, ziyaretçilerinizin web sitenizle nasıl etkileşimde bulunduğu konusunda net bir harita görebilirsiniz. Ayrıca ilgili açılış sayfası linkine tıklayarak hangi anahtar kelimelerde açılış sayfanızın gösterim ve tıklama elde ettiğini de görebilirsiniz. Bu şekilde gerekli SEO çalışmalarına dair önemli bir ön bilgi, tıklama ve gösterim oranını arttırmak için neler yapmanı gerektiğine dair değerli fikirler elde etmiş olacaksınız.

Sonuç

Google Analytics sürekli değişiyor olabilir. Hatta bazı kritik anahtar kelimeleri de gizliyor olabilir. Ancak bu Google Analytics’in değerini kaybettiği anlamına gelmiyor.

Sağladığı değerli veri ve SEO raporu oluşturabilme imkanından dolayı Google Analytics, SEO çalışmaları için hala en iyi SEO araçlarından biridir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here