Ana sayfa Arama Motorları Google’ın Site Puanını Düşürmesine Neden Olan Backlink Türleri

Google’ın Site Puanını Düşürmesine Neden Olan Backlink Türleri

7
0

SEO için en önemli konulardan biri kuşkusuz backlinktirGoogle tarafından sitenin daha otoriter gözükmesi için oldukça kritik bir çalışmadır ancak her alanda olduğu gibi backlink konusunda da suistimal ve kötüye kullanım nedenlerinden dolayı siteler bu durumdan olumsuz etkilenebilmektedir. Bu yazımızda Google tarafından spam olarak algılanan ve Google’ın site puanını düşürmesine neden olan backlink türlerini sıralayacağız.

Google’ın Site Puanını Düşürmesine Neden Olan 10 Backlink Türü

Siteye zarar verebilecek çok fazla backlink (yanlış kullanım ya da backlink kaynağı vb.) söz konusu olduğunda sitenin sıralaması bu durumdan olumsuz etkilenecektir.

Basın Bülteni Backlinkleri

Trafiği arttırmak için önceden oldukça popüler olan basın bültenleri kötüye kullanım nedeniyle artık bu tarz linkler Google tarafından site puanını düşüren backlink sınıfına giriyor.

Özellikle de SEO açısından fazlaca optimize edilmiş basın bültenleri siteye yarardan çok zarar getiriyor.

Forum Sitelerindeki Backlinkler

Forum sitelerindeki mevcut backlinkleri değerlendirirken dikkatli olmak gerekiyor.

Eğer otoriter bir forum sitesinde bulunan backlinkleriniz varsa bu durumun site açısından olumsuz bir tarafı bulunmuyor ancak, yabancı forum sitelerine backlink verdiyseniz ve bu siteler düşük kaliteli siteler ise bu backlinkler, spam olarak algılanacaktır.

Trafik Arttırma Hilesi Yapan Platformlar

Site trafiği arttırmak için program yardımıyla yapılan bu tarz yöntemler site sıralamasının düşmelere neden olabilir.

Paravan Blog Kaynakları (PBN)

“Private Blog Network” olarak adlandırılan, özel blog ağları da denen paravan bloglara verilen backlinkler rastgele kaynaklardan trafik sağlamaya yaran bir sistem olarak kullanılıyordu. Google algoritmalarının zamanla gelişmesi artık bu tarz davranışların da tespit edilmesini kolaylaştırdı. Yani Google çoğu PBN’yi kolayca tespit edebilir ve site sıralamasını düşürebilir.

Sosyal Medya Paylaşımları

Normal şartlarda sosyal medya üzerinde organik bir şekilde paylaşılan içerikler, herhangi bir sorun yaratmıyor ancak aşırıya kaçıldığında Google bu tarz linkleri bağlantı şeması olarak tanımlıyor ve yine site için olumsuz bir durum oluşuyor.

Google Spam Backlink Türleri - 1
Google Spam Backlink Türleri

Dizin Gönderimleri 

Düşük kaliteli dizin gönderim hizmetleri kullanmak, büyük olasılıkla site sıralamasına faydadan çok zarar getirecektir.

Blog Yorumları

Blog yorumları SEO’da en manipülatif alanlardan biri olmuştur. Bu alanda özellikle bot yazılımlar ile siteler saldırılara uğramakta ve site bu durumdan olumsuz etkilenmektedir.

Yorum spamlara dikkat etmeli ve gerekli önlemleri almalısınız.

Kalitesiz Link Servislerinden Alınan Backlinkler

Google artık bir sitenin verdiği ya da aldığı backlinklerden o siteyi de sorumlu tutuyor. Bu durum, kalitesiz ve kötü içeriğe sahip siteler üzerinden backlinkerin ilgili siteyi bağlayıcıdır anlamına geliyor. Bu nedenle bu tarz siteler üzerindeki backlinkleri de gözden geçirmelisiniz.

Siteye zarar verebilecek backlink türlerini listelemiş olduk. Eğer sitenize zarar verebileceğini düşündüğünüz backlinkler var ise öncelikle sitenin genel backlink analizi yapmanız gerekir.

Spam Link Kontrolleri

Spam link analizi için belirli aralıklar ile kontrol sağlamak için Ahrefs, Moz vb. araçları kullanabilirsiniz. Ancak Google tarafından bildirim aldıysanız mutlaka spam link kontrolü yapmalısınız.

Google Spam Link Bildirim Kontrolü
Google Spam Link Bildirim Kontrolü

Google, Search Console üzerinden site sahibine spam linklerin tespiti halinde bildirim göndermektedir. Google Search Console üzerinden “Güvenlik ve Manuel İşlemler” bölümünden bu kontrolleri sağlayabilirsiniz.

Ayrıca spam link cezası ile ilgili bir durumu tespit etmek için Google Analytics verilerini de gözden geçirmelisiniz. Böyle bir durum var ise sitenin toplam trafiğinde genellikle 1/3 oranında bir azalma yaşanır.

Tabi bu durumun teknik ya da içerik yönünden bir hatadan da kaynaklanabileceği unutulmamalıdır. Bu gibi durumda çok kapsamlı bir analiz yapılması gerekecektir.

İyi Bir Backlink Stratejisi Oluşturmanın En İyi Yolu

Sitenizin trafiğini arttırmak için yapacağınız backlink çalışmalarının sitenizi olumsuz yönde etkilememesi için;

  • Otoriter sitelerden ( özellikle de kendi alanınızdaki) backlink almaya gayret edin,
  • Tam eşleşmeli anahtar kelimeler kullanmayın
  • Kalitesiz sitelerden backlink almayın
  • Trafik arttırıcı programları kesinlikle tercih etmeyin
  • Backlink sayınızın, genel bağlantı sayısının %20’si kadar olmasına özen gösterin
  • Google spam kurallarına aykırı hiçbir çalışma yapmayın

Spam, doğal olmayan bağlantılardan kaçının ve Google kurallarına aykırı davranın.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here