Ana sayfa Arama Motorları Google’ın 15 Yıllık ‘Sosyal Medya’ Mazisi

Google’ın 15 Yıllık ‘Sosyal Medya’ Mazisi

Günümüzün en değerli ve en bilinir şirketlerinden Google'ın sosyal medya serüveni.

44
0

2004: Orkut

Kurucusu, Orkut Büyükekten, şimdi Hindistan merkezli bir sosyal ağ şirketi olan Hello Network’ün sahibi. Türk mühendis, Google’ın eski üst düzey yöneticilerinden. Onu Google’da üst mevkilere çıkartan projesi ise Orkut adını verdiği sosyal ağ fikriydi. Google, Orkut ismindeki bu projeye önem vermiş ve Büyükökten’i yöneticilerinden birisi yapmıştı. 2004 yılındaydık, bir yıl sonra ortaya Facebook ortaya çıktı. Orkut, Facebook henüz yeni yeni başlarken, 300 milyon kullanıcıya ulaştı, Facebook bu sayıya 2009’da ancak erişecekti. 2008 yılında Büyükökten Google’da ürün yöneticisi oldu, Orkut projesinden ayrıldı. Google, onun yerine bir yönetici bulamadı. Facebook, zamanla Orkut’u kullanıcısı sayısı açısından geçti ve zirvenin sahibi oldu. Orkut 2010 yılında tarihe karıştı, Büyükökten Google’dan tamamen ayrılıp kendi şirketini kurdu.

2004: Gmail

Bir sosyal medya girişimi değil. Google 2004 yılında başladığı testleri 2007’de tamamladı ve Gmail’i kullanıma sundu. Şu sıralar dünyanın en çok kullanılan e-posta servisi ünvanını elinde tutuyor. Bir ek bilgi; G-mail’de dolaşan postaların %70’e yakını spam içeriklerden oluşuyor.

2005: Google Dodgeball

Konum tabanlı sosyal medya oluşumu olan Dodgeball’ı Google 11 Mayıs 2005 yılında satın aldı. Telefonların konum bilgilerine göre çalışan bu sistem, çevrenizdeki kullanıcılara bildirim gönderme şansı veriyordur. Aynı yıl Google Talk devreye girdi, telefonlar telsiz gibi ücretsiz şekilde kullanılmaya başlandı.

2006: Google Romance (1 Nisan Şakası)

Google, 1 Nisan 2006’da Romance isimli bir hizmetini tanıttı. İnsanlar psikolojik özelliklerine ve alışkanlarına göre birbirleriyle eşleşecek, randevulaşacak ve buluşacaklardı. Ne yazık ki Google’ın bu girişimi bir 1 Nisan şakasıydı, cidden. Sonralar da aynı işi yapan Tinder ciddi bir kullanıcı kitlesine kavuştu.

2006: Picassa 

2006’da Google, bu kez fotoğraflarınızı çevrimiçi düzenlemeye ve aynı zamanda paylaşmaya imkan tanıyan Picassa ile sahneye çıktı.

2006: Youtube

9 Ekim 2006 tarihinde kişisel video içeriklerimizi paylaşma fikriyle yola çıkan YouTube isimli internet projesini 1,65 milyar dolara satın aldı.

2006: Google Latitude

Dogeball projesinin yerini Latitude projesi aldı. Hücresel veri yoluyla, insanların birbirleriyle konum paylaşması fikri Google’un hoşuna gitmişti. Aynı zamanda tüm konumunu herkese açan tüm kullanıcıları harita üzerinde görebiliyor, onlarla bağlantı kurabiliyordunuz.
Aynı yıl Google Waves isimli bir sosyal ağ daha ortaya çıktı. İlk olarak geliştiricilere açıldı, ardından 100 bin kullanıcıya ulaştı. İnsanlar e-mail, sosyal medya hesapları ve wiki sitelerini tek bir yerde görebilme fırsatı yakaladılar. Sonra bu proje bütünüyle e ticaret devi e-Bay’e satıldı.

2010: İki eski mühendisi Google’ı resmen kazıkladı

Hem arama hem de sosyal medya deneyimini bir araya getiren Aardvark, iki eski Google mühendisi tarafından kurulmuştu. Google, bu projeyi 50 milyon dolara satın aldı. Slogan çok hoştu “Sosyal arama”, ancak bu fikir de tutmadı. 2011 yılında proje rafa kalktı.

Aynı yıl Google Buzz adında, mesajlaşma platformu da ortaya çıktı. Google e-posta adresleriniz üzerinden, arkadaşlarınızla fotoğraf ve durum paylaşımı yapabileceğiniz, yorumlaşabileceğiniz bir sistemdi. Herkes tüm aktiviteyi Gmail ekranından kontrol ediyordu.

2011: Google+

Çevreler, Konular ve Video Sohbet gibi diğer firmalardan alınan bazı uyarlama özellikler bu platforma dahil edildi. Kağıt üzerinde Google’ın 4. resmi sosyal ağ girişimiydi, ancak daha fazlası da vardı.

2011 aralık ayında 18 yaş üzeri 65 milyon kullanıcı barajını aşan Google+, 2012 sonunda 500 milyon kullanıcıya ulaştı. Gel zaman git zaman Facebook ve Twitter’ın mobil deneyimi gelişmeye başladı. WhatsApp ve Instagram’ı bünyesine katan Facebook artık sosyal medya işinin tek lideriydi. Google+, mobil deneyim açısından geri planda kalmaya başladı.

500 milyon kullanıcı sayısı, 2 milyarlık Facebook’u düşündüğünüzde az geliyordu. Google bu projeye büyük bir inatla devam etti.

Peki bundan sonra ne olacak?

Google, muhtemelen önümüzdeki yıllarda yeni bir sosyal medya platformu ile karşımıza çıkacak. Bu platform çok büyük bir ihtimalle en güvendiği markası YouTube ile entegre şekilde çalışabilen, Gmail’deki kurumsal normlardan uzak bir yapıya sahip olacak. Hiç olmadı, artık sosyal medya mecrası niteliğine sahip olan bir uygulamayı satın alıp yoluna devam eder.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here