Ana sayfa Arama Motorları Google Trends’e göre 2019’un en çok aranan 16 haber konusu

Google Trends’e göre 2019’un en çok aranan 16 haber konusu

4
0
Google, 2019 yılının arama trendlerini açıkladı. Hem genel aramalar, hem de kişi aramalarına, siyasetten adli olaylara dek haberlerle ilişkili anahtar kelimeler damga vurdu. Bu arada Google’ın bu yılki listesinden dizi kategorisini çıkarması da dikkat çekti.

Google Trends (Trendler) haber kuruluşlarında özellikle arama motoru optimizasyonu (SEO) bölümlerinin yakından takip ettiği bir araç. Bu araç sayesinde bir ülkede en çok aranan terimler izlenebiliyor. Google her yıl sonunda son 12 ayda en çok yapılan aramaları açıklıyor.

Bu listelerin, hacim olarak en büyük aramaları değil, geçen yıla kıyasla en fazla artış gösteren arama terimlerini içerdiğini vurgulamak gerekiyor. Yani her zaman geçerli olan büyük hacimli aramalar, örneğin “e-devlet” araması, ciddi bir artış kaydetmediği için trend listesine alınmıyor.

Google’ın 2018 yılında yayımladığı trend listesine dolar, soyağacı ve Dünya Kupası gibi aramalar damga vurmuştu. Geçen yıl dizi kategorisini de açıklayan Google 2019 yılının arama trendleri listesinde ise sadece “genel,” “kişiler” ve “nasıl yapılır” kategorilerine yer verdi. Yemek tariflerinin egemenliğindeki üçüncü kategori bir kenara bırakılırsa, ilk iki kategoride yer alan ve güncel haberlerle ilintili olan şu konular dikkat çekiyor:

Siyaset, ekonomi, deprem ve diğer güncel haberler

İstanbul seçim sonuçları 2019, YSK ve Ekrem İmamoğlu aramaları: 31 Mart 2019 yerel seçimi ve ardından 23 Haziran’da tekrar edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini milyonlarca vatandaş aramıştı.

* “Geleceğe Nefes” (Ol) araması: Genel listenin ikinci sırasındaki bu arama, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kasım ayında başlattığı fidan dikme kampanyasının ismiydi.

* “Deprem” araması: 2019’da Türkiye’de çok sayıda deprem oldu ama en büyük arama trafiğini İstanbul açıklarında eylülde yaşanan sarsıntılar yarattı.

* “Dolar kuru” ve “sigara fiyatları” aramaları: Yıl boyunca yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak değişen fiyatlar, güncel durumu takip etmek isteyen vatandaşları bu aramalara yöneltti.

* Diğer yurt haberleri: “Askerlik son dakika” ve “EYT” (erken emeklilikte yaşa takılanlar ) aramaları, bu konularla yakından ilgilenen büyük kitlelerin son gelişmeleri takip etmek amacıyla kullandığı anahtar kelimelerdi.

Google Trends’e girebilen tek dış haber: Notre Dame

* Dış haberler: Google’da 2019 yılında en çok yapılan aramalar listesine giren dış kaynaklı tek haber, “Notre Dame Katedrali” oldu. Paris’in ünlü katedrali 15 Nisan’da çıkan yangında ağır hasar almıştı.

* Adli olaylar ve ünlü ölümleri: Her yıl olduğu gibi milyonlarca kullanıcı ölümlerinin ardından ünlü isimleri Google’da aradı. Bu yıl bu aramalar arasında Ayşen Gruda, Dilber Ay, Tarık Ünlüoğlu ve Devran Çağlar vardı. Ayrıca kadın cinayetleri başta olmak üzere adli olaylar da yine en çok arananlar listesine girdi. Örneğin Emine Bulut  ve “Palu Ailesi” aramaları…

Google Trends geçmiş yıllarda dizilerin yanı sıra, “TV programları,” “şarkı,” ve “nedir” gibi daha fazla kategoride yılın en çok aranan terimleri listesini açıklıyordu. Son yıllarda giderek azaltılan kategori sayısı bu yıl “genel,” “kişiler” ve “nasıl yapılır” başlıkları altında üçe düştü.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here