Ana sayfa Arama Motorları 2020 İçin Seo Odaklı İçerik Pazarlama Önerileri

2020 İçin Seo Odaklı İçerik Pazarlama Önerileri

6
0

En Yalın Tanımıyla İçerik Pazarlaması

“İçerik Pazarlaması” terimine aşina olmayanlar için kısa ve basit bir tanım yapacak olursak; açıkça tanımlanmış bir kitleyi çekmek ve elde tutmak için değerli, alakalı ve tutarlı içerik oluşturmaya ve çeşitli kanallar üzerinden yine düzenli ve tutarlı şekilde servis etmeye odaklanan bir pazarlama yaklaşımıdır.  İçerik pazarlamasının özünde kaliteli, özgün, hedef odaklı içerik üretmek kadar uygun içeriği doğru mecrada servis etmek de önemlidir. Daha önce Branding Türkiye içerisinde değindiğimiz üzere “İçerik kralsa mecra da kraliçedir.”

Özellikle deneyimli bir ekiple ya da ajansla çalışmak yerine kervanı yolda düzmeye çalışan birçok şirketin düştüğü hata ise, içerik deyince akıllarına sadece makale yazmak geliyor olmasıdır… Oysa, metin odaklı içerikler; aynı zamanda görsel, grafik, video, gif, ses unsurları ile birlikte kullanılabilir.

İçerik pazarlamasını tanımlayıp birkaç önemli detaya kısaca değindikten sonra artık 2020 için seo odaklı içerik konusuna geçebiliriz. Evet, 2020’ye sayılı gün kalmışken, global markaların içerik pazarlama hususunda 2020’de hangi trendleri takip edeceğini inceleyelim.

Hedeflenmiş İçeriklerin Önemi Artıyor

Hedeflenmiş içeriklerin önemi artıyor. Fakat tabii ki bu yenilik yahut trend değil. Gel gelelim bunun hala yeterince iyi ve etkin uygulanmadığını da belirtmek isterim. Tabii ki içerik kral; tamam, çok haklısınız… Fakat asıl problem, artık her yer 360 derece içerikle dolu. Haliyle artık birbirinin aynısı diyebileceğiniz içerikler çoğunlukta. Dolayısıyla hedef kitlenizin büyük bir kısmı -onları çok ilgilendiriyor olsa bile- içeriklerinize hiç denk gelmiyor. Tüm bunları göz önünde tutunca içerik, reklam ve marka mesajı bombardımanı arasında kalan ve kısıtlı vaktiyle ihtiyacı olan içeriğe ulaşmak isteyen kullanıcıların yaşadığı zorluğu tahmin etmek zor değil.

Eskiden içerik üretirken, ilgili kullanıcıların gelip o içeriği bulması, görmesi yahut keşfetmesi yeterli idi. Ancak artık her gün milyonlarca içerik üretiliyor. Haliyle, içerik pazarlama çalışmalarını ayrı ayrı ele alarak hedef kitleler özelinde, daha kişiselleştirilmiş şekilde içerik üretmek ve bunları servis etmek zorundayız. Ancak bu şekilde hedef kitlemizle aramızdaki mesafeyi daraltabiliriz.

Görsel İçeriklerin Daha Etkili Kullanılması

Fotoğraf, infografik, gif ve benzeri öğelerin içerik pazarlamasındaki önemi tartışılmaz… Ancak, hala doğru ve kaliteli içeriğin önemi hakkında pek fazla bilgiye sahip değilseniz, işte birkaç bilgi:

  • Resim içeren blog içerikleri, diğerlerinden %94 daha fazla görüntüleniyor.
  • İyi tasarımlar daha fazla beğeni ve paylaşım alıyor. Görsel içeren Facebook gönderileri, içermeyenlere oranla %86 daha fazla ilgi görüyor. Aynı şekilde gif içeren tweetler, %55 daha fazla tıklanıyor. Ayrıca bu içerikler diğerlerine kıyasla %150 daha fazla retweet alıyor. Kısacası görsel unsurlar, marka kimliğini güçlendirmek adına önemli kaynaklar.
  • Blog içeriği üretenler genelde uzun içerikler üretmekten kaçınmaz ancak her uzun içeriği okumaktan hoşlanmayan site ziyaretçileri için ne yapabiliriz? Tabii ki görsel anlatım…

İyi bir içerik pazarlamasının, mutlaka iyi görsellere sahip olması gerekir. Peki buna nasıl karar vereceğiz? Bu noktada en mantıklı taktik, rakiplerinizin içeriklerini incelemek ve fikirlerini takip etmek olacaktır. Bunun için kadrolu bir görsel tasarımcınız varsa ne ala… Ancak yoksa, Infova ve Canva gibi online tasarım araçlarını incelemenizi öneririm. Kolayca görsel içerikler hazırlayabileceğiniz şablonları keşfedip hemen içeriğinize uygun görsel üretmeye başlayabilirsiniz.

Canlı Video Ve Video İçerikCanlı Videolar… Video İçeriklerimiz

Dijital pazarlama dünyasının iddiasına göre, 2021 yılına kadar küresel çapta internet trafiğinin %13’ü canlı video yayınlarından sağlanacak. Şimdilik bu bir öngörü fakat son 10 yıl içerisinde sosyal medyada üretilen içerik trendlerinin ne yöne doğru gittiğini bir düşünürsek, aslında yüksek ihtimalle gerçekleşecek bir öngörü diyebiliriz.

Şimdiden içerik planları, ekipman araştırmaları ve mini bir çekim alanı (stüdyo) hakkında düşünmeye başlasak fena olmaz, öyle değil mi? En azından bu satırları okuyorsanız, belki de rakiplerinizin henüz haberdar olmadığı bir öngörüden haberdar olup bunu avantaja çevirebilirsiniz.

Uzun Kuyruklu Anahtar KelimeUzun Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanımı

SEO ile yakından ilgiliyseniz, zaten bu konudan haberdar olmalısınız. Uzun kuyruklu kelimeler, rekabet bakımından jenerik anahtar kelimelere göre daha avantajlı olabilir. Özellikle de SEO çalışmasına yeni başlayan markalar için…

Üstelik, sektöre bağlı olarak uzun kuyruklu kelimelerin aranma hacimleri daha yüksek de olabiliyor. Uzun kuyruklu ve semantik kurallara göre hazırlanmış içerikler, aynı zamanda sesli sorgular için de avantaj sağlayacaktır.

Kişiselleştirilmiş Müşteri Deneyimi

2020 SEO Odaklı İçerik Önerileri listemizdeki bir diğer öğe de, özelleştirilmiş müşteri deneyimidir. Dijital pazarlamanın evrimi ile içerik sadece tüketilen değil, aynı zamanda deneyimlenen bir olgu haline geldi. Duyulara hitap eden içerik pazarlama stratejileri, kullanıcıları harekete geçmeye teşvik etmenin en etkili yolu olarak görülmektedir.

Hedef kitlemizin makaleleri sadece okumaktan memnun olduğu günler geride kaldı. Artık daha fazlasını istiyorlar ve bunu yapmanın tek yolu, bu müşterilere marka için önemli olduklarını ve fikirlerinin önemsendiğini gösterecek bir deneyim sunmak. Çekiliş ve yarışmalardan oyunlaştırmaya, anketlerden VR teknolojileri ile sunulan içeriklere kadar, uygun olan her materyali aynı zamanda deneyim pazarlaması haline getirebiliriz.

Teknoloji ve İçerikTeknoloji… Bir Noktada Herkesin İlgisini Yakalayabilir

5G teknolojisi, 2020 yılından itibaren markaların pazarlama faaliyetlerinde de önemli rol alacak. Özellikle sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin içerik pazarlama odağında sağlayacağı 3 önemli avantajdan bahsedebiliriz:

  • Satın almaya niyetli potansiyel müşteriler daha kişisel bir deneyim yaşayacak.
  • Ayrıca, gerçek zamanlı deneyim sunma imkanı söz konusu… Mesela farklı renkte, farklı numara bir ayakkabının artırılmış gerçeklik ile deneyimlenmesi ve satın alınması gibi.
  • Ürün hakkındaki bilgi ve detayların deneyim esnasında değişmesi, geliştirilmesi.

2020 yılından itibaren, beklentiler premium seviyede sunulacak birçok içeriğin yazılı (metin) olmayacağı yönünde… Tabii global çapta düşünülen bu beklentilerin Türkiye pazarında ne oranda gerçekleşeceği kocaman bir muamma!

Özet Olarak, 2020 İçin Seo Odaklı İçerik…

2020 için seo odaklı içerik konusunu toparlayacak olursak; daha zengin, daha kişiselleştirilmiş, daha teknolojik, daha gerçek zamanlı ve tüketimi çok daha zahmetsiz içerikler 2020 yılından itibaren içerik pazarlamasının stratejik parçalarından biri olacak. Bir ufak not düşelim buraya; bazı maddelerin SEO ile ilgisi nedir diye sorabilirsiniz. Son derece haklısınız.

Arama motorları, hatta Google özelinde konuşursak, Google Arama Motoru, teknolojiyi yakından takip eden bir marka. Bugün başarılı sonuç veren SEO çalışmalarına bakacak olursak, hepsinin ortak noktası, teknik anlamda SEO gerekliliklerini yerine getirmiş olmalarının yanı sıra, kullanıcı deneyimine odaklanmış olmalarıdır.

Özetle; kullanıcılara fayda sağlayan, sevilen, beğenilen, uzun süre geçirilen, paylaşılan, etkileşim alan içeriklerin Google nazarında büyük öneme sahip olduğunu unutmamak lazım.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here